Szállítás, rakodás és kármentés

Veszélyes vegyszerek műanyag tárolása

A vegyszerek tárolása és szállítása különleges felkészültséget igényel, nemzetközi szabványokat és törvényi előírásokat is be kell tartani. Az életveszélyes és környezetveszélyes anyagok kezelésekor mindig fel kell készülni a kármentésre, átfejtésnél és rakodásnál műanyag kármentő tálcát kell alkalmazni. A veszélyes vegyi anyagok közül az alábbi fontos csoportokat különítjük el:

  • gyúlékony-folyékony anyagok
  • szilárd tűzveszélyes anyagok
  • oxidáló vegyianyagok
  • spontán gyúlékony anyagok
  • alacsony veszélyességű vegyszerek
  • biztonságos vegyi anyagok.

A vegyi anyagokkal való óvatos bánásmódnak az egyik oka az, hogy megóvjuk az emberek és környezetünk egészségét és épségét, emellett a kifolyó vegyi anyag anyagi veszteséget is jelent a gyártó cég számára, ezért optimális a műanyag kármentő tálca segítségével összegyűjteni az ilyen veszteséget.

Milyen helyiségben tároljuk a vágyi anyagokat?

A vegyi anyagok tárolása helyszínéül kiválasztott helyiség esetében az bír elsődleges fontossággal, hogy a tárolt áru ne találkozhasson reagens anyaggal.

A biztonságos légkör megteremtése is elsődleges szempont, ezért gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, esettleg nagy teljesítményű szellőztetőberendezéseket, gépeket kell beépíteni. A vegyi anyagokat távol kell tartani a sugárzó hőtől és a napsugárzástól, fontos, hogy ne legyen nedves a helyiségben.

A helyiség padlózatának kialakítása

A raktár kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a veszélyes, vegyi anyagok kifolyhatnak, ezért semlegesítésük és összegyűjtésük mikéntjét előre meg kell tervezni. Ha van rá lehetőség vasbeton vagy fém medencéket építhetünk ki a raktár alatt, azonban olcsóbb és egyszerűbb megoldás a műanyag kármentő tálcák elhelyezése. Ezek a magas minőségű műanyag eszközök rendkívül ergonomikusak, a raktár kialakításának megfelelő méretekben rendelhetőek, szükség esetén eltávolíthatók, átszállíthatók másik raktárhelyiségbe.

 

Veszélyes anyagok és vegyszerek tárolása az iparban. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: műanyag tartály gyártása, kármentő tálca ára, ipari hulladék, vegyszer raktározása, veszélyes anyag szállítása.