Udvari hűtőberendezések

Terasz hűtés

A környezetváltozás, az évszakok felmelegedése olyan probléma, mely a hétköznapi életünkbe is beszűrődik már. A nyári forróságban egyre gyakrabban van szükség a benti légkondícionálás mellett a kinti teraszok, kertek hűtésére is. A terasz hűtésének olcsó, biztonságos és környezetbarát módja a párahűtés, melyet udvari hűtőberendezésnek is nevezhetünk.

Mivel a páragép közönséges vizet használ, ezért nem hidratálja a környezetet, csupán kellemes hőmérsékletet és pormentességet biztosít.

A terasz párahűtésének felépítése

A terasz hűtésére használt párahűtő berendezés az alábbi hardver elemekből áll:

  • nagynyomású szivattyú – a hűtúrendszer lelke, mely képes 70-100 bar nyomást létrehozni a vízvezetékben.
  • csőrendszer – a kiépítés jelentős része ezek felszereléséből áll. A csövek lehetnek fémből és műanyagból is, a tervezők számításai alapján kerül kijelölésre.
  • fúvókák – ezek porlasztják a vizet 3-7 mikron átmérőjű cseppekre, létrehozzák a párafüggönyt.

A teraszhűtő rendszer működési elve

A nagynyomású szivattyú a vizet a csővezetékeken keresztül eljuttatja a fúvókákhoz, amely ködöt permetes a légtérbe. A vízcseppek a levegőben azonnal elpárolognak, párolgásukkal hőt vonnak el környezetüktől. Mivel a párolgás azonnal végbemegy, a teraszon tartózkodók nem érzik a nedvességet, csak a kellemes léghőmérsékletet tapasztalják.

A párahűtés hatékonysága

A teraszhűtő páragép hatékonysága nagyban függ a légnedvesség mértékétől és a hőmérséklettől. Száraz, napsütéses, meleg időben a párafüggöny akár 15 C fokkal is képes lehet lehűteni a terasz hőmérsékletét.

Olyan környéken, ahol magas a páratartalom, a párahűtő által permetezett víz nem képes párologni, ezért a rendszer nem működhet hatékonyan. A párahűtés telepítése előtt szakember méri fel a terepet és megállapítja, hogy érdemes-e ezt a rendszert választani.

 

Terasz hűtése környezetbarát módon párával. A terasz és az udvar vagy télikert hűtésére, légkondícionálására alkalmas berendezés vagy hardver lehet a párahűtő rendszer, mely optimálisan kiépíthető Budapesten és vidéken is.