Hogyan működik a klór-dioxid?

Bizonságos tartósító szer hatása

A tartósítószerek specifikus hatásának oka sokféle lehet, gyakran nem is ismerjük ezeket kielégítően. A mikroorganizmusokban folyó, rendkívül összetett és finoman szabályozott anyagcsere-folyamatok a kémiai behatásokra rendkívül érzékenyen reagálnak. A folyamatokban szereplő enzimek fehérjemolekulák, amelyek szerkezetének és aktivitásának megváltoztatásában rejtőzhet a specifikus hatás oka. Az anyagcsereműködés meghatározott, ép sejtszerkezethez kötődik. A sejtszervecskék, a sejthártya szerkezetének megváltoztatása szintén valamely tartósítószer jellegzetes hatása lehet. Biztonságosan alkalmazható élelmiszer a klór-dioxid is.

A sejtszintű fertőtlenítés

A sejtek szaporodása a rendezett anyagcsere-folyamat eredője, amelynek hátterében különleges biokémiai mechanizmusokállnak. E folyamat ismét gyakran lehet kémiai hatások célpontja, a fertőtlenítés során.

A sejtre gyakorolt károsítás helye szerint a tartósítószer hathat a sejtfalra, a sejtmembránra és a citoplazmára. A membránra gyakorolt hatásnál magának a membránnak a szerkezete vagy a membrán működése, a transzport, a membránba ágyazott enzimrendszerek tevékenysége károsodhat.

Tisztítás és fertőtlenítés

A membránszerkezetet támadják meg az alkoholos és a fenolos jellegű vegyületek, valamint a felületaktív tisztító- és fertőtlenítőszere, például a klór-dioxid. A membrán működéséhez a sejt életfontosságúfolyamatai: a transzport, az energiatermelés és energiaátalakulás kapcsolódnak.

A tartósítószerek hatását befolyásoló tényezők

A tartósítószerek mikroorganizmus-ellenes hatását sok tényező befolyásolja, ilyenek az anyag koncentrációja, a hőmérséklet, a pH, a víztartalom, a szerves anyagok jelenléte, a mikrobás szennyezettség mértéke, a mikroflóra összetétele stb.

A hatásmód mögött valamilyen kémiai reakció rejlik. E reakciók sebességét a hőmérséklet erősen befolyásolja. A tartósítószerek hatásossága a hőmérséklet emelkedésével általában fokozódik. Ennek mértékét a hőmérséklet együttható jelzi, amely az egymástól 10°C-kal eltérő hőmérsékleteken mért reakciósebességek hányadosa. A tartósítószerek hőmérsékleti együtthatójának értéke általában 2-6 a vegyszertől, a hőmérsékleti tartománytól és több más tényezőtől függően.

A tartósítóser töménysége a hatásosság alapvető tényezője. A mikroorganizmus-ellenes hatás csak meghatározott koncentráció felett érvényesül. A koncentráció további növelése a hatást többnyire hatványozottan növeli.

 

Tartósítószerek és tisztítószerek működésének hatása az élelmiszeriperban.Néhány további téma, mely megismerése hasznos lehet: tartósítás az iparban, tartósító szer vásárlása, fertőtlenítő szer hatékonysága, klór-dioxid ivóvízkezelés.