Kárpitos mesterség Budapesten

A rugók szerelése a fotel kárpitozásánál

A rugóelemeket minden fotelfajtához, kárpithoz szolgáltatás alapján és a rugózat minden helyére külön-külön válogatták ki. Sokszor a rugóelemeket a megfelelő tulajdonságúra alakították, esetenként 1/4-3/4 karikát a rugóelemekből le is vágtak, hogy a kívánt tulajdonságot elérjék. A rugók kiválasztásakor sok szempontot kell figyelembe venni, ezért a következőket csak irányelvként közöljük.

A kárpitozásban az első rugósorba 38/8-as, a szélekre esetleg 38/7-es rugókat tesznek. A második sorba kerülnek a legnagyobb és legerősebb rugók 38/9-es, a szélekre sokszor megfelel a 38/8-asis. A harmadik sorba 38/8-as, vagy 38/7-es rugókat helyeznek el, a szélekre esetenként 34/7-es rugók is megfelelhetnek. A leghátsó sorba alacsonyabb és gyengébb rugók kerülnek. Ide általában 34/7-es vagy 38/6-os rugókat tesznek, de esetenként a szélekre megfelel a 34/5-ös rugó is a szolgáltatást Budapesten is igénybe vehetjük.

Rugótípusok a kárpitban

A rugóelemekből a kárpitban a szolgáltatás a lekötözés során válik összefüggő rugózat. A rugózat tulajdonságait a lekötés módja döntően befolyásolja. A rugóelemeket az eredeti magasság 1/2-2/3-ára kell lekötni, ami a többi szerkezeti megoldásnál is figyelembe kell venni.

A lekötési mód miatt a német zsinórozás ugyanolyan rugókból keményebb rugózatot eredményez, mint a francia lekötés.

A kárpitos munkája a rugókkal

A kárpitos a rugózat lekötése után a kárpit rugószerkezetének a fotel végleges formájának arányait kell követnie. A terhelés felvételét olyan rugalmas deformációval kell megoldani, hogy a beleülő ember teste hátrafelé – a támlának – dőljön, ezután az ülőfelületről a testsúly egy része a támlát és a karokat terhelje.

Esetenként nagyon nagy rugalmasságú, süppedő ülésű fotelokat is készítettek. Ezeknél a rendelkezésre álló rugók lekötése után nem maradt volna elég rugóút, illetve a túl lágy rugók esetén a leütés veszélye áll fenn. Ha a kárpit 10 menetes rugóknál nagyobb rugókat tartalmazna, akkor annak dereka kibicsaklana, nem bírná a terhelést. Ilyenkor kétrétegű rugószerkezetet alkalmaz a kárpitos.

A szék rugózatának befelyezése

A kávaszerkezetű kárpitkeretet alul hevederezték. Az első sorban a káva és a kávaborda tetejére 38/9-es rugókat helyeztek. A következő sorba került a kétszintes rugózat. Az első szinten szélességben 4db, mélységben 3 db rugóelem került. 

 

Kárpitozott és rugóval készített bútorok rugózata szolgáltatás. Néhány további téma, melyet mindenki számáraérdemes lehet elolvasni: szolgáltatás ára, kárpitos Budapest, bútor kárpitozás ára, rugó csere áthúzáskor, kárpit rugó csere.