Hogyan működik a klór-dioxid?
A tartósítószerek specifikus hatásának oka sokféle lehet, gyakran nem is ismerjük ezeket kielégítően. A mikroorganizmusokban folyó, rendkívül összetett és finoman szabályozott anyagcsere-folyamatok a kémiai behatásokra rendkívül érzékenyen reagálnak. A folyamatokban szereplő enzimek fehérjemolekulák, amelyek szerkezetének és aktivitásának megváltoztatásában rejtőzhet a specifikus hatás oka. Az anyagcsereműködés meghatározott, ép sejtszerkezethez kötődik. A sejtszervecskék, a sejthártya szerkezetének megváltoztatása szintén valamely tartósítószer jellegzetes hatása lehet. Biztonságosan alkalmazható élelmiszer a klór-dioxid is.
A sejtszintű fertőtlenítés
A sejtek szaporodása a rendezett anyagcsere-folyamat eredője, amelynek hátterében különleges biokémiai mechanizmusokállnak. E folyamat ismét gyakran lehet kémiai hatások célpontja, a fertőtlenítés során.
A sejtre gyakorolt károsítás helye szerint a tartósítószer hathat a sejtfalra, a sejtmembránra és a citoplazmára. A membránra gyakorolt hatásnál magának a membránnak a szerkezete vagy a membrán működése, a transzport, a membránba ágyazott enzimrendszerek tevékenysége károsodhat.
Tisztítás és fertőtlenítés
A membránszerkezetet támadják meg az alkoholos és a fenolos jellegű vegyületek, valamint a felületaktív tisztító- és fertőtlenítőszere, például a klór-dioxid. A membrán működéséhez a sejt életfontosságúfolyamatai: a transzport, az energiatermelés és energiaátalakulás kapcsolódnak.
A tartósítószerek hatását befolyásoló tényezők
A tartósítószerek mikroorganizmus-ellenes hatását sok tényező befolyásolja, ilyenek az anyag koncentrációja, a hőmérséklet, a pH, a víztartalom, a szerves anyagok jelenléte, a mikrobás szennyezettség mértéke, a mikroflóra összetétele stb.
A hatásmód mögött valamilyen kémiai reakció rejlik. E reakciók sebességét a hőmérséklet erősen befolyásolja. A tartósítószerek hatásossága a hőmérséklet emelkedésével általában fokozódik. Ennek mértékét a hőmérséklet együttható jelzi, amely az egymástól 10°C-kal eltérő hőmérsékleteken mért reakciósebességek hányadosa. A tartósítószerek hőmérsékleti együtthatójának értéke általában 2-6 a vegyszertől, a hőmérsékleti tartománytól és több más tényezőtől függően.
A tartósítóser töménysége a hatásosság alapvető tényezője. A mikroorganizmus-ellenes hatás csak meghatározott koncentráció felett érvényesül. A koncentráció további növelése a hatást többnyire hatványozottan növeli.
Tartósítószerek és tisztítószerek működésének hatása az élelmiszeriperban.Néhány további téma, mely megismerése hasznos lehet: tartósítás az iparban, tartósító szer vásárlása, fertőtlenítő szer hatékonysága, klór-dioxid ivóvízkezelés.
Utolsó kommentek