Ivóvízkezelés fizikai szűrőkkel

Ivóvíz kezelő állomás

A vízkezelés során telepített szűrőberendezések telepítése előtt több tulajdonságot is figyelembe kell venni. A szűrőtípusok lehetnek:

  • nyílt vagy lassú, vagy nyomás nélkül és
  • zárt vagy gyors, vagy nyomással működő.

Már a nevükből következtetni lehet legfontosabb tulajdonságaikra.

A nyílt vízszűrők

A nyílt szűrők rendszerint nyomás nélkül működnek, s bennük a víz áramlási sebessége kicsi. Előnyük az olcsóságuk. A hosszú szűrőciklus és a jó tisztítási hatásfok a jellemzőkük

A zárt szűrők rendszerint nyomás alatt működnek, a víz áramlási sebessége a nyílt szűrőkében levőnél nagyobb. Szerkezetüktől függően tisztítási hatásfokuk szintén jó.

A szűrési ciklus a szűrő két szükségessá váló tisztítása között eltelő időtartam. A tisztítás a szűrő ellenálásának a kiszűrt anyagok által okozott megnövekedése miatt válik szükségessé. A szűrőt szűrőközeg- vagy szitacserével, visszamosással stb. lehet tisztítani.

Ugyanazzal a szűrővel különböző nagyságú vízhozamokat lehet megszűrni. Azonban a szűrőfelülethez viszonyítva nagy vízsugarakat átbocsátó szűrőket gyakran kell tisztítani, és ezért élettartamuk is rövidebb. A szűrőfelületet a vízátbocsátó nyílások és a szűrőház kivezető nyílása átfolyási keresztmetszetének hányadosával jellemezhetjük.

A szűrőket legalább párosan érdemes működtetni. Nagyobb berendezések esetében természetesen indokolt lehet 2-nél lényegesen több szűrőt használni. Általában párhuzamosan kapcsolják a szűrőket, hogy a tisztításra szoruló szűrőt tiszta vízzel lehessen kimosni. Nagyüzemi csepegtető öntözőberendezésekhez szűrősorozatok beállítása is szükséges lehet. Több szűrő párhuzamos kapcsolása esetén a szűrőt tiszta vizes visszamosatására üzemszünet nélkül lehet végrehajtani, ha tervezéskor a csőhálózatot ennek megfelelően tervezték.

Közegszűrők

A közegszűrőkben legtöbbször homokot és kavicsot, szitált kavicsot használnak szűrőközegként. A kőzúzalék szűrőközegként való felhasználása is elég gyakori. Újabban műanyag vagy fémszivacs szűrőközegeket is használnak. Egy négyzetméternyi szűrőközegfelületen 16-18 liter vizet lehet átszűrni másodpercenként.

 

Vízszűrő berendezések javítása szolgáltatás. Néhány további tartalmi ajánlat olvasóink számára: ivóvíz kezelés ára, víz tisztítás klór-dioxid, szűrő csere, vízszűrő tisztítása,  fertőtlenítés otthon, szűrőbetét ára.