Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kárpitozott bútorok rugózata

Kárpitos mesterség Budapesten

A rugók szerelése a fotel kárpitozásánál

A rugóelemeket minden fotelfajtához, kárpithoz szolgáltatás alapján és a rugózat minden helyére külön-külön válogatták ki. Sokszor a rugóelemeket a megfelelő tulajdonságúra alakították, esetenként 1/4-3/4 karikát a rugóelemekből le is vágtak, hogy a kívánt tulajdonságot elérjék. A rugók kiválasztásakor sok szempontot kell figyelembe venni, ezért a következőket csak irányelvként közöljük.

A kárpitozásban az első rugósorba 38/8-as, a szélekre esetleg 38/7-es rugókat tesznek. A második sorba kerülnek a legnagyobb és legerősebb rugók 38/9-es, a szélekre sokszor megfelel a 38/8-asis. A harmadik sorba 38/8-as, vagy 38/7-es rugókat helyeznek el, a szélekre esetenként 34/7-es rugók is megfelelhetnek. A leghátsó sorba alacsonyabb és gyengébb rugók kerülnek. Ide általában 34/7-es vagy 38/6-os rugókat tesznek, de esetenként a szélekre megfelel a 34/5-ös rugó is a szolgáltatást Budapesten is igénybe vehetjük.

Rugótípusok a kárpitban

A rugóelemekből a kárpitban a szolgáltatás a lekötözés során válik összefüggő rugózat. A rugózat tulajdonságait a lekötés módja döntően befolyásolja. A rugóelemeket az eredeti magasság 1/2-2/3-ára kell lekötni, ami a többi szerkezeti megoldásnál is figyelembe kell venni.

A lekötési mód miatt a német zsinórozás ugyanolyan rugókból keményebb rugózatot eredményez, mint a francia lekötés.

A kárpitos munkája a rugókkal

A kárpitos a rugózat lekötése után a kárpit rugószerkezetének a fotel végleges formájának arányait kell követnie. A terhelés felvételét olyan rugalmas deformációval kell megoldani, hogy a beleülő ember teste hátrafelé - a támlának - dőljön, ezután az ülőfelületről a testsúly egy része a támlát és a karokat terhelje.

Esetenként nagyon nagy rugalmasságú, süppedő ülésű fotelokat is készítettek. Ezeknél a rendelkezésre álló rugók lekötése után nem maradt volna elég rugóút, illetve a túl lágy rugók esetén a leütés veszélye áll fenn. Ha a kárpit 10 menetes rugóknál nagyobb rugókat tartalmazna, akkor annak dereka kibicsaklana, nem bírná a terhelést. Ilyenkor kétrétegű rugószerkezetet alkalmaz a kárpitos.

A szék rugózatának befelyezése

A kávaszerkezetű kárpitkeretet alul hevederezték. Az első sorban a káva és a kávaborda tetejére 38/9-es rugókat helyeztek. A következő sorba került a kétszintes rugózat. Az első szinten szélességben 4db, mélységben 3 db rugóelem került.

0 Tovább

Vízszűrő berendezések

Ivóvízkezelés fizikai szűrőkkel

Ivóvíz kezelő állomás

A vízkezelés során telepített szűrőberendezések telepítése előtt több tulajdonságot is figyelembe kell venni. A szűrőtípusok lehetnek:

  • nyílt vagy lassú, vagy nyomás nélkül és
  • zárt vagy gyors, vagy nyomással működő.

Már a nevükből következtetni lehet legfontosabb tulajdonságaikra.

A nyílt vízszűrők

A nyílt szűrők rendszerint nyomás nélkül működnek, s bennük a víz áramlási sebessége kicsi. Előnyük az olcsóságuk. A hosszú szűrőciklus és a jó tisztítási hatásfok a jellemzőkük

A zárt szűrők rendszerint nyomás alatt működnek, a víz áramlási sebessége a nyílt szűrőkében levőnél nagyobb. Szerkezetüktől függően tisztítási hatásfokuk szintén jó.

A szűrési ciklus a szűrő két szükségessá váló tisztítása között eltelő időtartam. A tisztítás a szűrő ellenálásának a kiszűrt anyagok által okozott megnövekedése miatt válik szükségessé. A szűrőt szűrőközeg- vagy szitacserével, visszamosással stb. lehet tisztítani.

Ugyanazzal a szűrővel különböző nagyságú vízhozamokat lehet megszűrni. Azonban a szűrőfelülethez viszonyítva nagy vízsugarakat átbocsátó szűrőket gyakran kell tisztítani, és ezért élettartamuk is rövidebb. A szűrőfelületet a vízátbocsátó nyílások és a szűrőház kivezető nyílása átfolyási keresztmetszetének hányadosával jellemezhetjük.

A szűrőket legalább párosan érdemes működtetni. Nagyobb berendezések esetében természetesen indokolt lehet 2-nél lényegesen több szűrőt használni. Általában párhuzamosan kapcsolják a szűrőket, hogy a tisztításra szoruló szűrőt tiszta vízzel lehessen kimosni. Nagyüzemi csepegtető öntözőberendezésekhez szűrősorozatok beállítása is szükséges lehet. Több szűrő párhuzamos kapcsolása esetén a szűrőt tiszta vizes visszamosatására üzemszünet nélkül lehet végrehajtani, ha tervezéskor a csőhálózatot ennek megfelelően tervezték.

Közegszűrők

A közegszűrőkben legtöbbször homokot és kavicsot, szitált kavicsot használnak szűrőközegként. A kőzúzalék szűrőközegként való felhasználása is elég gyakori. Újabban műanyag vagy fémszivacs szűrőközegeket is használnak. Egy négyzetméternyi szűrőközegfelületen 16-18 liter vizet lehet átszűrni másodpercenként.

0 Tovább

Műanyag csomagolóanyagok

Az élelmiszer csomagolása és fertőtlenítése

Műanyagok fertőtlenítése az élelmiszergyártásban

A fertőtlenítés alapvető feladata, hogy az élelmiszer egészséges legyen és hosszú ideig eltarthatóvá tegyük. A csomagolóanyagok feladata s többek között a fertőzések távoltartása és a romlásból származó egészségkárosítás megelőzése. A műanyag használata gazdaságos, azonban káros lehet a fogyasztókra, ezért velük szembe az alábbi elvárások vannak:

  • egészségre ártalmas anyagok ne oldódjanak ki belőlük az élelmiszerbe
  • a nem toxikus kioldódó anyagok mennyisége minimális legyen
  • az élelmiszerek összetételében vagy érzékszervi tulajdonságaiban a rendeltetésszerű felhasználás során kedvezőtlen változásokat ne idézzen elő
  • feleljenek meg a célnak, vagyis a lehető legjobban óvják azélelmiszert a külső szennyeződéstől és védjék az élelmiszer értékes alkotrészeit
  • csomagolás előtt egyszerűen fertőtleníthető legyen.

Műanyag tisztaságának ellenőrzése

A műanyag alapú csomagolóanyagok, edények, tömítőbetétek, tartálybevonatok, festékek, PET palackok és a papír vizsgálatát és minősítését az OÉTI végzi. A tisztaság ellenőrző vizsgálatok a műanyagból az élelmiszerbe kioldódó össz-anyagmennyiségének meghatározásából, a határértékhez kötött összetevők mennyiségének méréséből a tiltott anyagok jelenlétének ellenőrzéséből állnak.

A leggyakrabban használt műanyagok (PVC, polietilén, polipropilén és polisztirol) fertőtlenítés utáni összes migrációs határtértéke a "Műanyagok élelmezés-egészségügyi műszaki követrlményei és vizsgálataik" szabályzatban szerepel.

A PVC, mint egyszer használatos élelmiszer-csomagoló anyagként való felhasználása az egész világon visszaszorulóban van.

Fertőtlenítési szempontból a legelterjedtebb a PET palack és a kombinált fóliák alkalmazásával készült dobozok és tasakok.

Tisztítás és fertőtlenítés

Bár a műanyag edények, csomagolóanyagok és palackok egyszer használatosak, csomagolás előtt fertőtleníteni és tisztítani kell őket. A veszélyes anyagok a műanyag sérülése következtében oldódhatnak ki, ezért a tisztítást körültekintően, a megfelelő technológia segítségével kell végezni.

A hőkezelés nem jöhet szóba, ezért a fertőtlenítő szeres mosás jelenleg a biztonságos megoldás, melyhez klór-dioxid vizes oldatát ajánlott használni.

0 Tovább
123
»

szolgaltatas

blogavatar

Szolgáltatások, tippek és ötletek ivóvíz tisztítás és -szűrés témában, kárpitos Budapest szerviz keresése, kárpit készítés, klór-dioxid fertőtlenítés a honlap optimalizálás SEO segítségével. WordPress weboldal készítése nagykonyhai berendezések, gépek, húsdaráló.

Utolsó kommentek