Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fogak szakszerű kezelése

Fogászati ellátás Budapest

Kezelés közben a budapesti fogász

Néhány esetben elősegíti caries keletkezését, az esetleg nem típusos helyen, a fogorvos által készített, szerkezetileg sokszor kifogásolható beépített vagy kivehető fogmű a fogászaton.

Retentiós hely támad egyebek között a kivehető fogmű, protézis kapcsai és támfogai között, továbbá rosszul konturált koronákkal, szabad végű hídnak a foghoz érő végével érintkező fogfelszínen, a kivehető fogművel érintkező természetes fogfelszínen (így pl. a fogak orális felszínén a nekifekvő alaplemez mentén).

Protézisek és hidak

A fogorvosnál igen káros hatású a támasztékul használt fogra, ha a szabad végű híd kisebb-nagyobb nyelvvel fekszik rá, ilyen nyelvnek csak a kérdéses fogra készített betétbe praeparált üregbe szabad feküdnie. Kedvezőtlen lehet különböző fogszabályozó gépek hatása is, különösen a beépített gépeké, de esetleg az éjjelnappal viselt kivehető lemezeké is, a csak éjjel viselt aktívától- viszont a nyálkiválasztást fokozva inkább véd a szuvasodás ellen.

Ha szokatlan helyen észlelünk cariest a fogászaton, Black elveit igyekszünk az adott helyzetre alkalmazni, s ennek megfelelően praeparáljuk az üreget, amelyet azután megtörnünk. Mindenképpen igyekeznünk kell azonban ennek okát is kideríteni, ha ti. az okot nem tudjuk kiküszöbölni, hamarosan újabb szuvasodással kell számolnunk.

Ha fogszabályozó gépet viselő gyermeken észlelünk cariest, akár gyűrűt vagy abroncsot viselő, akár szomszédos fogon, akár kivehető gépet viselő gyermek kapocstartó fogán, lépjünk érintkezésbe a szabályozást végző orvossal, s csak vele egyetértésben végezzünk fogkezelést. Általában nem esik kifogás alá kivehető lemezzel szabályozott gyermekeken a fogak tömése, gyűrűvel, abronccsal érintkező amalgám-tömés viszont általában elvetendő a fogászati kezelés.

Gyermek fogászati kezelés

Az orthodontusnak is tekintettel kell lennie azonban a fogazat caries-esendőségére, különösen arra kell figyelmet fordítania a fogorvosnak, hogy a fogról részben levált gyűrű, abroncs alatt gyorsan progrediáló caries támadhat.

Lényegében Black elveihez tartjuk magunkat a tejfogak üregeinek praeparálásakor is, de tekintetbe kell vennünk a gyermek kis toleranciáját, valamint azt is, hogy a tejfogban a cavum pulpae a fog külső kontúrjához viszonyítva jóval nagyobb, mint maradófogban, így ládaszerű üreget praeparálva könnyen megsérthetjük a tejfog pulpáját. E nehézségekre való tekintettel sokan megelégszenek azzal, hogy a cariest úgy-ahogy kitakarítják, valamelyes retentiós formát alakítanak ki, és a tejfogat esetleg cementtel tömik meg, mert a cement úgyis "ragad".

Rágófelszíni üregben ez ellen csak kevés kifogás emelhető, bár kérdéses, hogy a cementtömés nem mosódik-e ki azon esetleg 7-8 esztendő alatt, ameddig a korán kilyukadt tejőrlőnek még szolgálnia kell. Általában nem tartjuk kielégítőnek a cementtömést eme fogak approximalis üregeiben, mert gyorsan kopik az approximalis kontaktponton, s így beszűkülhet a tejszemfog és a két tejőrlő mesio-distalis szélességéből adódó távolság, amelyre viszont szüksége lesz a majd áttörő maradó szemfognak és a két kisőrlőnek a fogorvos. Ezért utasítjuk el a tejőrlők approximalis üregeinek tömését cementtel.

Hogy ne kelljen mély üreget praeparálni, előnyös, ha betétet öntünk, önthetjük akár ezüstből (amelyről tudjuk, hogy a szájban megfeketedik), de készíthetjük az MO-, 0D- vagy MOD-tömést amalgámból is a fogászat. A praeparálás nem különbözik lényegesen a maradó fog üregeinek előkészítésétől, annyi engedményt mindenképpen tehetünk, hogy az üregeket kevésbé élesre, kevésbé mélyre praeparáljuk, sőt a praeventiv extensio követelményein is lazítunk valamelyest. Lazíthatunk továbbá munkánkon azzal, hogy nem praeparálunk retentiós formájú üreget, hanem a tömés tartását a fogra helyezett kontúrozott, rozsdamentes acélból készült gyűrűvel biztosítjuk. A gyűrűzött fogon akár cementtel is megtömhetjük az üreget, mert a fog eredeti mesio-distalis átmérőjének hosszát a gyűrű biztosítja.

0 Tovább

Fogászati szolgáltatások

Különleges fog üregalakítás

Fogászati szolgáltatás Budapesten

A fogorvosi szolgáltatás egyik érdekes része, amikor az általánostól eltérő üregelőkészítésnek a módját alkalmazzák a fogászaton, ennek kapcsán azt is megbeszéljük, hogy adott esetben miért nem a szokásos módon praeparáljuk az üreget.

Nagy- és kisőrlők approximalis cariesének V. osztályszerű praeparálása abban az esetben javallt és célszerű, ha a mesialis felszínén szuvas fog előtt álló fog hiányzik. Ez esetben ui. közvetlenül hozzáférünk a kérdéses kis- vagy nagyőrlő mesialis felszínéhez, s amennyiben a caries kiterjedése nem gyöngítette a rágófelszínt a mesialis oldalon lezáró zománclécet, s ugyenekkor a kérdéses fog occlusalis felszíne ép, elegendő, ha csak e megbetegedett felszínen képezünk szabályos - alakjában az V. oszt. üregre emlékeztető - cavitast, amit a fogorvos a fogászati szolgáltatás leírásának megfelelően kezel.

Szuvasodás kezelése a fogászaton

Nyaki caries esetén érdemben a fogorvos nem tér el a praeparálás megszokott módjától, a fognyak bármely felszíne válik is szuvassá. Így tehát ha a mesialis vagy a distalis oldalon észlelünk nyaki szuvasodást, általában II. osztályú, ha a vestibularis felszínen észleljük, V. osztályú üreget praeparálunk, mindkét esetben azzal a különbséggel, hogy a kialakítandó üreg gingivalis fala zománcmentes területre jut. Így elesik az üregelőkészítés során a gingivalis üregszélen a zománcprizmák ferdére faragása a fogászati kezelés során.

Már tömött fogon szolgáltatásunk attól függ, hogy mely felszíne tömött, milyen a meglevő tömés széli záródása, s mely felszínén támadt újabb szú. Általában helyesebb a tömést eltávolítani, s annak üregét az újonnan támadt cariesből praeparálandó üreggel egyesíteni, ha a tömés és az újabb caries egymással szomszédos felszínen található.

E vonatkozásban kivétel a már tömött fog vestibularis felszínének gingivalis harmadában keletkezett caries: az V. osztályú üreget általában a meglevő tömést megtartva tudjuk praeparálni minden nehézség nélkül. Természetes, hogy nem érinti bármely frontfog egyik approximalis felszínének jó széli záródáséi tömését a másik approximalis felszínen támadt újabb szuvasodás, ha viszont ez IV. osztályú üreg praeparálását in-volválná, helyesebb a tömögetés helyett fogszínű borítókoronát készíteni, erre az előbbi fejezetben már rámutattunk.

Egyes fogak gyógyítása

Nagyőrlők M0-, ill. OD-tömésének szolgáltatását a fogorvos a megtarthatóságát a másik approximalis felszín szuvassá válása esetén az előzőkben már tárgyaltuk.

Rendellenesen álló fogakon oly felszínen is támadhat caries atípusos tisz- tátlan zónák kialakulása folytán, amelyek egyébként szútól mentesek szoktak maradni, így pl. a 90 fokkal elfordultan álló kisőrlőnek az anatómiai orális, a torsio miatt azonban mesialis vagy distalis irányba tekintő felszínén. Ez esetben úgy végezzük a praeparálást, amint a fog torquált helyzete megkívánja, vagyis az approximalisan fekvő orális felszínen képezzük ki az approximalis lépcsőt.

Gyakran válnak torlódottan álló metszőfogak szuvassá, s ilyenkor nehéz szabályos üreget praeparálni, mert a torlódást a gyors szeparálás sem szünteti meg a fogorvos. Tekintettel az ilyen esetben fennálló, cariesre fokozottan hajlamosító szituációra, kívánatos a praeventiv extensio elvének messzemenő megvalósítása. Az üreget lehetőleg a zománcnál a szúval szemben ellenállóbb anyaggal tömjük, e célra manapság leginkább kompozíciós tömőanyagok használatosak.

0 Tovább

Modern fertőtlenítési technológiák

Aeroszolos fertőtlenítés az iparban

Fertőtlenítő technológia ipari alkalmazása

A modern aeroszolos fertőtlenítés elektrokémiailag aktívált szerek segítségéve történik. A bakteorológiai vizsgálatok megerősítették az aktivált permetfelhő kiemelkedő hatásfokát, amelyet az ipari létesítmények helyiségeinek fertőtlenítése során fejt ki.

A permetfelhős fertőtlenítés alapkövetelményei

  • az aeroszol felhő cseppmérete 5 és 50 mikron között változhat, ami a termelőegység méretétől és a lehetséges fertőzésokozók típusától függ, ezek alapján optimalizálható a felhasználásra kerülő fertőtlenítő szer mennyisége.
  • az elektrokémiai reakció segítségével megfelelő mennyiségű energiát juttatnak a fertőtlenítő permetbe, mely így 20-150 percen keresztül hatékonyan reagál a baktériumokkal és mikroorganizmusokkal.
  • az optimalizált szerhasználatnak köszönhetően az eljárás természetbarát.
  • a beavatkozás teljes mértékben automatizálható.
  • az ipari létesítmények helyiségei teljes egészében kezelhetők.

A fertőtlenítő berendezés felépítése a szükséges paramétereknek megfelelően olyan mobil eszköz készítését tette lehetővé, mely a ködképzés mellett az aktivizálást is képes megfelelő módon elvégezni.

A fertőtlenítő permet, pára aktivitásának növelését egy 24 ezer forfulat/perc forgású elektromotor segítségével oldják meg.

Az ipari létesítmények helyiségeinek fertőtlenítése céljából a berendezést a mértani középpontban helyezik el a szakemberek, ahonnan bármely felületet képes elérni a párafelhő. Egy 100 köbméteres helyiséget 5-7 perc alatt lehet fertőtleníteni ezzel a technológiával, ehhez 3-5 liter fertőtlenítő oldatra van szükség.

A fertőtlenítő páraberendezés előnyei:

  • univerzális (bárhol és bármikor üzembehelyezhető)
  • a kiegészítő elektrosztatikus aktivitásnak köszönhetően rendkívül hatékony
  • széles spektrumú baktériumirtás és sterilizációs képesség. A baktériumok mellett a gombákat és egyéb mikroorganizmusokat is hatékonyan elpusztítja az iparterületeken.

Az ipari létesítmények fertőtlenítését az aeroszolos párafelhővel vagy ködgéppel lehet hatékonyan és gyorsan elvégezni, a takarékossági elvek betartása mellett.

0 Tovább

Tartósítószerek működésének hatása

Hogyan működik a klór-dioxid?

Bizonságos tartósító szer hatása

A tartósítószerek specifikus hatásának oka sokféle lehet, gyakran nem is ismerjük ezeket kielégítően. A mikroorganizmusokban folyó, rendkívül összetett és finoman szabályozott anyagcsere-folyamatok a kémiai behatásokra rendkívül érzékenyen reagálnak. A folyamatokban szereplő enzimek fehérjemolekulák, amelyek szerkezetének és aktivitásának megváltoztatásában rejtőzhet a specifikus hatás oka. Az anyagcsereműködés meghatározott, ép sejtszerkezethez kötődik. A sejtszervecskék, a sejthártya szerkezetének megváltoztatása szintén valamely tartósítószer jellegzetes hatása lehet. Biztonságosan alkalmazható élelmiszer a klór-dioxid is.

A sejtszintű fertőtlenítés

A sejtek szaporodása a rendezett anyagcsere-folyamat eredője, amelynek hátterében különleges biokémiai mechanizmusokállnak. E folyamat ismét gyakran lehet kémiai hatások célpontja, a fertőtlenítés során.

A sejtre gyakorolt károsítás helye szerint a tartósítószer hathat a sejtfalra, a sejtmembránra és a citoplazmára. A membránra gyakorolt hatásnál magának a membránnak a szerkezete vagy a membrán működése, a transzport, a membránba ágyazott enzimrendszerek tevékenysége károsodhat.

Tisztítás és fertőtlenítés

A membránszerkezetet támadják meg az alkoholos és a fenolos jellegű vegyületek, valamint a felületaktív tisztító- és fertőtlenítőszere, például a klór-dioxid. A membrán működéséhez a sejt életfontosságúfolyamatai: a transzport, az energiatermelés és energiaátalakulás kapcsolódnak.

A tartósítószerek hatását befolyásoló tényezők

A tartósítószerek mikroorganizmus-ellenes hatását sok tényező befolyásolja, ilyenek az anyag koncentrációja, a hőmérséklet, a pH, a víztartalom, a szerves anyagok jelenléte, a mikrobás szennyezettség mértéke, a mikroflóra összetétele stb.

A hatásmód mögött valamilyen kémiai reakció rejlik. E reakciók sebességét a hőmérséklet erősen befolyásolja. A tartósítószerek hatásossága a hőmérséklet emelkedésével általában fokozódik. Ennek mértékét a hőmérséklet együttható jelzi, amely az egymástól 10°C-kal eltérő hőmérsékleteken mért reakciósebességek hányadosa. A tartósítószerek hőmérsékleti együtthatójának értéke általában 2-6 a vegyszertől, a hőmérsékleti tartománytól és több más tényezőtől függően.

A tartósítóser töménysége a hatásosság alapvető tényezője. A mikroorganizmus-ellenes hatás csak meghatározott koncentráció felett érvényesül. A koncentráció további növelése a hatást többnyire hatványozottan növeli.

0 Tovább

Különleges csatorna szelepek

Csatornázás és vízvezeték szerelés

Csatorna vízelvezető szelep

A különleges csatorna szelepek alapvető jellemvonása, hogy nem kézzel működtetjük, hanem például a víz nyomásának növekedése vagy csökkenése, a víz szintjének csökkenése majd emelkedése nyitja, illetve zárja.

Legegyszerűbb közülük a WC tartályokat töltő, úszógolyós szelepek csoportja. Működési elvük: öblítéskor kiürül a tartály, az úszó lesüllyed és nyitja a töltőszelepet. A tartály megteltekor a felhajtóerő segítségével az úszógolyó zárja a szelepet. Az úszógolyót a szár menetes végére kell felcsavarni. Más típusú WC-tartályokba beépített szelepek ettől eltérő szerkezetűek.

Vízvezeték hálózat nyomás

Ha a vízvezetéki hálózatban a nyomás nagyobb, mint a valamelyik szerkezetre megengedett érték (legkényesebb a villamos melegvíz-tároló), akkor nyomáscsökkentő szelepet kell beépíteni. Úgy kell beállítani a csökkentett oldali nyomást, hogy az ne lépje túl a megengedett nagyságot.

A villamos melegvíz-tárolók szerelési előírása különleges helyi védelmet igényel a készüléknek. Erre való az úgynevezett kombinált szelep, amely tulajdonképpen egyesített biztonsági és visszacsapó szelep. (A modern kombinált szelepben nincs légbeszívó szerkezet.)

Fűtési vízrendszer

Felfűtéskor a víz tágul a tárolóban, nyomása megnő. Ezért szükséges a biztosító szelep. A meleg víz hideg vízhálózatba áramlását akadályozza meg a visszacsapó szelep. Ez egyben a leszívás ellen is véd, ezért hagyták el belőle a légbeszívó szelepet.

Érdemes lehet megemlíteni, hogy a biztonsági szelepnek csöpögnie kell, hiszen utat enged a táguló víznek. A csepegő víz elvezetéséről gondoskodni kell. Havonta egyszer a rajta lévő gomb meghúzásával le kell fúvatnunk, ez a vízkő és a szennyeződések eltávolítását jelenti.

A mosógéppel kapcsolatban megkell akadályozni a csatornavíz visszaszívását.

Leeresztőszelepek

A leeresztőszelepek vagy lefolyószelepek a kádból, mosdóból vagy padlóról vezetik el a szennyvizet, az elhasznált vizet. A beléjük helyezett dugó akadályozhatja meg a víz távozását. A szelepekben található műanyag kereszt vagy szűrő feladata, hogy hulladék, nagyobb méretű szennyeződés juthasson a csatornahálózatba, eltömítve azt, dugulást okozva.

0 Tovább

szolgaltatas

blogavatar

Szolgáltatások, tippek és ötletek ivóvíz tisztítás és -szűrés témában, kárpitos Budapest szerviz keresése, kárpit készítés, klór-dioxid fertőtlenítés a honlap optimalizálás SEO segítségével. WordPress weboldal készítése nagykonyhai berendezések, gépek, húsdaráló.

Utolsó kommentek