Az élelmiszer csomagolása és fertőtlenítése

Műanyagok fertőtlenítése az élelmiszergyártásban

A fertőtlenítés alapvető feladata, hogy az élelmiszer egészséges legyen és hosszú ideig eltarthatóvá tegyük. A csomagolóanyagok feladata s többek között a fertőzések távoltartása és a romlásból származó egészségkárosítás megelőzése. A műanyag használata gazdaságos, azonban káros lehet a fogyasztókra, ezért velük szembe az alábbi elvárások vannak:

  • egészségre ártalmas anyagok ne oldódjanak ki belőlük az élelmiszerbe
  • a nem toxikus kioldódó anyagok mennyisége minimális legyen
  • az élelmiszerek összetételében vagy érzékszervi tulajdonságaiban a rendeltetésszerű felhasználás során kedvezőtlen változásokat ne idézzen elő
  • feleljenek meg a célnak, vagyis a lehető legjobban óvják azélelmiszert a külső szennyeződéstől és védjék az élelmiszer értékes alkotrészeit
  • csomagolás előtt egyszerűen fertőtleníthető legyen.

Műanyag tisztaságának ellenőrzése

A műanyag alapú csomagolóanyagok, edények, tömítőbetétek, tartálybevonatok, festékek, PET palackok és a papír vizsgálatát és minősítését az OÉTI végzi. A tisztaság ellenőrző vizsgálatok a műanyagból az élelmiszerbe kioldódó össz-anyagmennyiségének meghatározásából, a határértékhez kötött összetevők mennyiségének méréséből a tiltott anyagok jelenlétének ellenőrzéséből állnak.

A leggyakrabban használt műanyagok (PVC, polietilén, polipropilén és polisztirol) fertőtlenítés utáni összes migrációs határtértéke a „Műanyagok élelmezés-egészségügyi műszaki követrlményei és vizsgálataik” szabályzatban szerepel.

A PVC, mint egyszer használatos élelmiszer-csomagoló anyagként való felhasználása az egész világon visszaszorulóban van.

Fertőtlenítési szempontból a legelterjedtebb a PET palack és a kombinált fóliák alkalmazásával készült dobozok és tasakok.

Tisztítás és fertőtlenítés

Bár a műanyag edények, csomagolóanyagok és palackok egyszer használatosak, csomagolás előtt fertőtleníteni és tisztítani kell őket. A veszélyes anyagok a műanyag sérülése következtében oldódhatnak ki, ezért a tisztítást körültekintően, a megfelelő technológia segítségével kell végezni.

A hőkezelés nem jöhet szóba, ezért a fertőtlenítő szeres mosás jelenleg a biztonságos megoldás, melyhez klór-dioxid vizes oldatát ajánlott használni.

 

Műanyag és egyéb gyártási technológiájú csomagolóanyagok. Az élelmiszeriparban a műanyag csomagolóanyagok alkalmazása több előnnyel is jár, de minden esetben be kell tartani az élelmiszer biztonsági előírásokat, fertőtleníteni. Néhány további érdekes téma, melyről olvashatsz: műanyag gépek, csomagolóanyag vásárlása, fertőtlenítés szakszerűen, tisztítás a konyhában, élelmiszer ipar tisztítás, szolgáltatás ára, csomagolás végzése.