Csatornázás és vízvezeték szerelés

Csatorna vízelvezető szelep

A különleges csatorna szelepek alapvető jellemvonása, hogy nem kézzel működtetjük, hanem például a víz nyomásának növekedése vagy csökkenése, a víz szintjének csökkenése majd emelkedése nyitja, illetve zárja.

Legegyszerűbb közülük a WC tartályokat töltő, úszógolyós szelepek csoportja. Működési elvük: öblítéskor kiürül a tartály, az úszó lesüllyed és nyitja a töltőszelepet. A tartály megteltekor a felhajtóerő segítségével az úszógolyó zárja a szelepet. Az úszógolyót a szár menetes végére kell felcsavarni. Más típusú WC-tartályokba beépített szelepek ettől eltérő szerkezetűek.

Vízvezeték hálózat nyomás

Ha a vízvezetéki hálózatban a nyomás nagyobb, mint a valamelyik szerkezetre megengedett érték (legkényesebb a villamos melegvíz-tároló), akkor nyomáscsökkentő szelepet kell beépíteni. Úgy kell beállítani a csökkentett oldali nyomást, hogy az ne lépje túl a megengedett nagyságot.

A villamos melegvíz-tárolók szerelési előírása különleges helyi védelmet igényel a készüléknek. Erre való az úgynevezett kombinált szelep, amely tulajdonképpen egyesített biztonsági és visszacsapó szelep. (A modern kombinált szelepben nincs légbeszívó szerkezet.)

Fűtési vízrendszer

Felfűtéskor a víz tágul a tárolóban, nyomása megnő. Ezért szükséges a biztosító szelep. A meleg víz hideg vízhálózatba áramlását akadályozza meg a visszacsapó szelep. Ez egyben a leszívás ellen is véd, ezért hagyták el belőle a légbeszívó szelepet.

Érdemes lehet megemlíteni, hogy a biztonsági szelepnek csöpögnie kell, hiszen utat enged a táguló víznek. A csepegő víz elvezetéséről gondoskodni kell. Havonta egyszer a rajta lévő gomb meghúzásával le kell fúvatnunk, ez a vízkő és a szennyeződések eltávolítását jelenti.

A mosógéppel kapcsolatban megkell akadályozni a csatornavíz visszaszívását.

Leeresztőszelepek

A leeresztőszelepek vagy lefolyószelepek a kádból, mosdóból vagy padlóról vezetik el a szennyvizet, az elhasznált vizet. A beléjük helyezett dugó akadályozhatja meg a víz távozását. A szelepekben található műanyag kereszt vagy szűrő feladata, hogy hulladék, nagyobb méretű szennyeződés juthasson a csatornahálózatba, eltömítve azt, dugulást okozva.

 

Különleges csatorna és vízvezeték szelepek szolgáltatása. Néhány olyan téma, mely olvasása mindenki számára érdekes lehet: csatorna tisztítás, víz kezelés, lefolyó karbantartás, vízvezeték fertőtlenítés, szolgáltatás ára, szerelés Budapest, dugulás elhárítás.